Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakter

Charakter

Charakter (řec. χαρακτήρ, původně rydlo, později rytina a ražba na minci) znamená ráz či povahu, celek podstatných a stálých rysů, které charakterizují určitou osobu nebo předmět, to znamená odlišují od jiných.

Charakter a charakterní

Charakterní člověk je člověk, který jedná podle svého „charakteru“ či povahy a ne podle toho, co je právě výhodné. Dbá na svou čest, drží slovo a nemění své názory a postoje podle nálad svého okolí. Proto se na něj lze spolehnout a spolupracovat s ním, a to zejména v nesnadných nebo dokonce nebezpečných situacích. Opak je člověk bezcharakterní, který se řídí jen vlastním prospěchem.

Inteligence sama nestačí. Teprve intelekt plus charakter je cílem pravé výchovy.
— Martin Luther King

Charakter v psychologii

Charakter je komplexní subsystém struktury osobnosti, souvisí s temperamentem. Charakterová složka se podílí na chování a jednání jedince ve společenských vazbách, vůči ostatním lidem. Charakter se odvíjí od vytrvalosti, sebeovládání a svědomí. Jedním z nejdůležitějších prvků charakteru je vztah člověka k sobě samému, který je dán především sebepojetím, jehož složkami jsou sebepoznání, sebehodnocení a sebevědomí.

Charakter má složku poznávací, motivačně emoční a také záleží na sociálních dovednostech. Podle behaviorismu je charakter pouze naučené chování, které je v souladu se sociálním očekáváním. Podle Kohlberga prochází charakter dítěte několika stádii. V předkonvenčním se dítě chová bezohledně a poslechne jen kvůli odměně. V konvenčním stádiu se již řídí podle určitých norem.

Jiná užití

V přeneseném smyslu se slovo charakter používá i pro jiné skutečnosti a znamená zhruba to co ráz, povaha nebo struktura. Tak lze hovořit o charakteru krajiny, nějakého materiálu nebo látky a podobně.

zdroj: wikipedia.cz